Varenummer 1205600915

2015 Spinola Fermentation Lenta

Ikke på lager.
DKK 299,00

Ximénez-Spinola vineriet blev grundlagt i 1729 af Phelipe Zarzana Spinola, og det blev lige fra begyndelsen dedikeret til udelukkende at producere Pedro Ximénez. På daværende tidspunkt tappede vingården vinen under navnet Zarzana Spinola, men da dette navn var noget af en udfordring, for ikke at sige en umulighed at udtale på engelsk , krævede en stor engelsk kunde, at man ændrede dette til Ximénez – Spínola, hvilket man efterfølgende har gjort.
I dag laves der stadig udelukkende vine på Pedro Ximénez, og selv om man stadig er yderst traditionel i sin vinificering, forsøger man dog at eksperimentere med druetypen, så man ikke kun laver sherry. Et eksempel er Late Harvest’en, som er den eneste af sin slags i distriktet.

José Antonio Zarzana, som repræsenterer den niende generation, har længe eksperimenteret med at lave en tør version af Pedro Ximénez. En yderst svær opgave at påtage sig, da druen efterlader et naturligt højt indhold af restsukker efter den alkoholiske gæring. Efter mange års forsøg og hårdt arbejde i kælderen i Jerez, nåede han dog sit mål. José var absolut glad for resultatet. I 2010 kom hans første tørre vin lavet på 100% Pedro Ximénez på markedet. Det afspejler hvordan Spínola er benchmark for, hvor langt man kan nå med hårdt arbejde, uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Fermentation Lenta er en hvidvin lavet på 100% Pedro Ximénez. ”Lenta”, som på spansk betyder langsom, henviser til den langsommelige gæring, som er nødvendig for at lave en tør vin på PX. Duerne producerer et så højt indhold af restsukker og en utrolig koncentreret most, at gæren kæmper med at omdanne alt sukkeret til alkohol. For at skabe en helt tør vin, skal vinifikationen derfor gribes an på en helt speciel måde. Dette sker ved, at vinen bliver lagt på 225 og 300 liter franske egetræsfade. Den alkoholiske gæring sættes i gang, og der tilsættes 30 liter ny vin hver dag til hvert fad. Herved ”spiser” gæren langsomt alt sukkeret, og resultatet bliver en vin der er helt gæret ud. Kort og godt en vin du ikke må gå glip af!